Zwłaszcza bardzo ważny jest bez wątpienia błonnik.

Problemy z tarczycą, jak na przykład hashimoto, są częstym niestety utrapieniem pań. W hashimoto dieta polega przede wszystkim na ograniczeniu niektórych produktów które zaszkodzić mogą chorej a dodatkowo włączeniu do diety chorej takich, które będą korzystnie działać na hormon tarczycy. Właściwie jak musi wyglądać dieta chorej borykającej się z hashimoto?
Zwłaszcza bardzo ważny jest na pewno błonnik. Dieta ta zakłada wręcz dwukrotnie większą dawkę błonnika, niż w diecie zdrowej osoby. Głównym powodem jest spowolniona praca jelit. Błonnik nie tylko znakomicie wspomaga pracę jelit, ale również usuwa toksyny z ludzkiego organizmu. Bardzo bogatym źródłem błonnika są np produkty z pełnego ziarna, kiełki, banany, jabłka.
Właściwa dieta w hashimoto powinna też zawierać bardzo dużo goitrogenów, korzystnie wpływających na cały układ odpornościowy.
Ponieważ dużo chorych osób cierpi jednocześnie na nietolerancję laktozy, dieta w hashimoto zaleca uważać właśnie na ten składnik. Myślę, że lepiej ograniczyć wszystkie produkty nabiałowe takie jak mleko czy białe sery, aby zapobiec przykrych kłopotów z żołądkiem. Z kolei powinny spożywać inne wyroby które zawierają białko, tj. mięso czy jajka.
Dieta w hashimoto absolutnie zabrania przyjmowania wyrobów które zawierają soję lub gluten.

Zobacz: dieta w hashimoto